2011. november 1., kedd

Sütőtökös halloween kocka

Halloweenre készült a következő sütemény. Tudom, hogy nálunk ez a halottak napja, de itt ez egy szomorú esemény, nekem az amerikanizált vidám verzió jobban tetszik.



Mivel szezonja van a sütőtöknek, úgyis tervben volt valami amit sütőtökből lehet csinálni. Régóta tervezem, mert a háztartásunkban sütőtök soha eddig nem fordult elő, de most eljött az idő, hogy próbálkozzak vele.  Szerintem el fog jönni a leves és a sütőtök curry ideje is.

A sütőtökpüréhez süssük meg a sütőtököt 180 fokon, nekem kb. 40 perc kellett és letakartam alufóliával is hogy ne barnuljon. Pürésítés után lehet fagyasztani is és akkor később bármikor felhasználhatjuk amikor már nincs szezonja, hiszen most elég olcsó.

A sütemény alap teljesen vegán, használhatjuk ezt az alaptésztát pl. muffin készítéséhez, amibe gyümölcsöket dobálunk.
Hozzávalók:
  • 200 gramm sütőtök püré
  • 130 gramm fehér liszt
  • 100 gramm teljes kiőrlésű liszt
  • 1 ek sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1/2 tk só
  • 1 tk gyömbér
  • 2 tk fahéj
  • 1/4 tk őrölt szerecsendió
  • 100 gramm agaveszirup
  • 50 gramm kókuszolaj
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 ek vaníliakivonat
  • 100 gramm kókusztej vagy sima tej ha nem ragaszkodunk hogy vegán legyen a tészta
A tetejére:
  • 1 kis doboz mascarpone 250 grammos
  • annyi tejszín amennyi ugyanebbe a dobozba belefér :)
  • 1 tk fahéj
  • 2 ek porcukor
Díszítéshez:
  • bármilyen tetszés szerinti minél sötétebb keksz
  • vörös lekvár
  • csontcukorkák
Elkészítés:
  1. Melegítsük elő a sütőt 175 fokra és béleljünk ki egy kb 20x20 centis sütőformát sütőpapírral
  2. Keverjük össze a száraz hozzávalókat
  3. Majd a nedves hozzávalókat
  4. Végül keverjük össze az egészet
  5. Tegyük a tálba, simítsuk el
  6. Süssük 175 fokon 30 percig.
  7. Vegyük elő a mascarponét a hűtőből, hogy szoba-hőmérsékletű legyen mire használjuk
  8. Várjuk meg míg kihűl a sütemény
  9. Verjük fel a tejszínt, tegyük bele fűszert és a cukrot, majd keverjük pár másodpercig és keverjük bele a mascarponét is.
  10. Kenjük a sütemény tetejére és tegyük hűtőbe egy éjszakára.
Megjegyzések:
  • ne ijedjünk meg ha a krém puhának tűnik, reggelre össze fog állni
  • ha "több" süteményt szeretnénk hosszában vágjuk félbe a süteményt tegyük egymás mellé, tegyünk köré süteménykeretet és úgy kenjük rá a krémet, bár így vékonyabb lesz minden réteg, de jóval több kockára tudjuk vágni, illetve egy kocka nem lesz annyira masszív
  • próbálhatjuk nagyobb tepsiben is sütni ugyanezt a mennyiséget,  hogy több kockányi süteményt kapjunk, de akkor a szétkenéssel meg kell szenvednünk :)
  • a fűszerek helyett használhatunk mézeskalács fűszerkeveréket, abban körülbelül ugyanezek a fűszerek vannak

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése